Комисията за защита на конкуренцията започва проверка на сделката, с която

...
Комисията за защита на конкуренцията започва проверка на сделката, с която
Коментари Харесай

КЗК ще проверява сделката с увеличаването на капитала на ПИБ

Комисията за защита на конкуренцията стартира инспекция на сделката, с която държавната Българска банка за развиване закупи миноритарен пакет акции в Първа капиталова банка.

Проверката е след съобщение на ББР за придобиването на акциите. По закон Комисия за защита на конкуренцията трява да направи оценка на концентрацията и да излезе със мнение, с цел да бъде финализирана договорката. Комисията ще се произнесе до два месеца.

Самото произвеждане е формирано на 10 юли, т.е. още в края на предходната седмица. В посоченото известие от Комисия за защита на конкуренцията се споделя непосредствено, че договорката се чака да окаже влияние върху банковия пазар в страната. 

На  2 юли ПИБ уведоми, че сполучливо е увеличила своя основен капитал със 195 424 000 лева. Новите акционери на банката са Българска банка за развиване (ББР) с 18,35% и Valea Foundation със 7.87%.

Както към този момент е известно ББР получи с държавно решение 140 млн. лева, с цел да придобие близо 70% от издадените нови акции на ПИБ на обща стойност 200 млн. лева Те бяха издадени на цена 5 лева на акция, което двойно повече от цената, на която се търгуват старите акции на банката. Увеличаването на капитала на ПИБ бе оповестено от държавното управление като отпадане на последната спънка пред България за влизане в чакалнята на еврозоната. До това се стигна, откакто през предходната година при стрес-тестовете на ЕЦБ установи капиталов дефицит в банката.

Другият вложител - Valea Foundation, е фамилна фондация на Карел Комарек с вложения в Европа и Съединени американски щати. Комарек е притежател и на групата Sazka, която е един от най-големите уредници на лотария в Европа. Името му стана известно у нас, когато някогашният хазартен необут Васил Божков заяви, че водещата европейска компания в хазартния бизнес Sazka е желала да придобие 51% в компанията му " Национална лотария ". По думите на Божков сделката се е провалила, тъй като вложителят е бил пропъден от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. От Sazka Group потвърдиха, че фактически са имали интерес към бизнеса на Божков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР